Spelvormen beachvolley

Info > Beachvolley > Spelvormen > Friesland

Algemene spelregels

Twee teams spelen tegen elkaar, elk op een eigen veldhelft, gescheiden door een net. Een team speelt de bal in maximaal 3 aanrakingen over het net. Bedoeling is de bal op de veldhelft van het andere team te krijgen, of via het andere team uit. Er wordt gespeeld tot de 21 punten.

Beachvolley Sneek
Foto: Volleyball in Progress

2x2 beachvolley

Volgens de officiële spelregels wordt beachvolleybal 2 tegen 2 gespeeld. Twee spelers aan de ene kant van het net, twee spelers aan de andere kant van het net. Spelers kunnen dames, heren, of mix zijn. De afmeting van een veld is 16x8 meter.

2x2 toernooien

3x3 beachvolley

Recreatieve spelers spelen vaak beachvolleybal 3 tegen 3. Drie spelers aan de ene kant van het net, drie spelers aan de andere kant van het net. Spelers kunnen dames, heren, of mix zijn.

3x3 toernooien

4x4 beachvolley

Jeugdspelers en recreatieve spelers spelen soms beachvolleybal 4 tegen 4. Vier spelers aan de ene kant van het net, vier spelers aan de andere kant van het net. Spelregels kunnen per toernooi verschillen.

4x4 toernooien

6x6 beachvolley

Recreatieve spelers spelen soms beachvolleybal 6 tegen 6. Zes spelers aan de ene kant van het net, zes spelers aan de andere kant van het net. Teams zijn doorgaans mix. Spelregels kunnen per toernooi verschillen.

6x6 toernooien

Dames

Wanneer dames tegen dames spelen is de nethoogte 2.24 meter. Verder gelden dezelfde regels als bij heren en bij mix.

Dames toernooien

Heren

Wanneer heren tegen heren spelen is de nethoogte 2.43 meter. Verder gelden dezelfde regels als bij dames en bij mix.

Heren toernooien

Mix

Een mixteam bestaat uit zowel dames als uit heren. Bij 2x2 is dat dus 1 heer en 1 dame. Bij 3x3, 4x4 en 6x6 hangt het af van de spelregels van het toernooi. De nethoogte is bij mix tussen dames en heren in. Verder gelden dezelfde regels als bij dames en heren.

Mix toernooien

Jeugd

Jongere jeugd kan spelen volgens de CMV-regels (4x4) of volgens de KBSS-regels (2x2). Voor oudere jeugd gelden de regels van het toernooi.

Jeugd toernooien

Toernooischema's

Wat is een ideaal toernooischema voor een beachvolley-toernooi? Dit hangt uiteraard af van het aantal deelnemende teams, het beschikbaar aantal velden en de beschikbare tijd. Grotere toernooien zijn vaak verdeeld in een ochtendronde en middagronde. Voor elke ronde wordt dan een nieuw schema gebruikt. Beachvolley-toernooien.nl heeft alle schema's voor beach-toernooien verzameld.

Toernooi-schema's

Statistieken Friesland 2024

Er zijn 19 toernooien in Friesland in 2024 geregistreerd. Op deze toernooien worden de volgende spelvormen gespeeld.

Toernooien per type
15
3
2
1
1
12
12
15
3
2x2
3x3
4x4
5x5
6x6
dames
heren
mix
jeugd

GR FR DR OV GL FL UT NH ZH ZL NB LB

Meer statistieken